Skip to content
PYYDÄ TARJOUS
Menu
close-icon-lq

Kuka on henkinen johtajanne?

Organisaatioissa ja politiikassa on huutava pula henkisestä johtajuudesta.  Ilmiönä tämä johtajuuden alalaji on karttalehdellä, jonka päällä lukee leadership.

Olen aikuisen elämäni aikana tunnistanut monia henkisiä johtajia, valmentajia, opettajia, kaverivaikuttajia, jääkiekkojoukkueen hengenluojia sekä tietenkin myös toimitusjohtajia. He vaikuttavat ratkaisevasti ryhmänsä toimintaan, rohkeuteen, selviytymiseen ja ilmapiiriin. Jos henkinen johtajuus puuttuu, ryhmä alkaa hajota.

Henkinen johtajuus on jotain muuta kuin titteli käyntikortissa. Tehtävä annetaan, johtajuus otetaan. Johtamisen kehittäjä Erika Andersen käyttää lähikäsitettä luontainen johtaja (Natural Leader): Mistä heidät tunnistaa?

Andersenia kompaten, organisaatiossa luontaisen johtajan tunnistaa siitä, että häneltä kysytään neuvoa ja hänen tukeensa voi luottaa, hänen ajatteluaan arvostetaan syvästi, ja hänet koetaan suunnannäyttäjänä. Usein puhutaan roolimalleista.

Miten hyvin tunnistit itsesi tästä kuvauksesta?

Jollain intensiteetillä yhteisön tulee hahmottaa iso kuva. Mitä varten olemme olemassa? Mihin haluamme vaikuttaa? Mikä meitä motivoi ja sytyttää? Mitä kohtaan tunnemme polttavaa intohimoa? Mikä yhdistää meidät ja saa tuntemaan, että me olemme me? Mikä on sotahuutomme? Mikä antaa meille tunteen, että olemme mukana jossain merkityksellisessä?

Ilman vastausta näihin kysymyksiin työnteosta tulee puurtamista. Tulokset jäävät puolinaisiksi, ja väki väsähtää.

Jos joku saa ryhmän näkemään vastaukset näihin kysymyksiin, hän on saattaa olla ryhmän henkinen johtaja. Jos ryhmällä on tunne, että sillä on merkittävä tehtävä, ryhmällä on kollektiivista henkistä johtajuutta.

Henkistä johtajuutta on, kun johtaja tai muu henkilö

  • näyttää suuntaa
  • osoittaa tien ulos umpikujasta
  • synnyttää yhteisöön luottamuksen ilmapiirin
  • innostaa, osoittaa myötätuntoa, kyseenalaistaa, aina tilanteen mukaan
  • venyy laaja-alaisuuteen ja minän ylittävyyteen
  • ammentaa arvoista ja on moraalisesti rohkea
  • omaa ikiomaa näkemystä eikä ole pelkkä tuulten haistelija
  • valmentaa.

Joskus virallinen johtaja ja henkinen johtaja ovat samassa persoonassa. Se voi olla ihannetilanne, muttei ehdottomasti. Vahvat valtuudet omaava karismaattinen managerijohtaja voi olla ryhmän pelastaja tai pahimmassa tapauksessa tuhooja.

Ryhmän rivijäsen tai virallisen johtajan luottopakki voi kasvaa henkiseksi johtajaksi tietämyksellään, sosiaalisilla taidoillaan, viestinnällisillä kyvyillään, kokemuksellaan tai moraalisella tinkimättömyydellään.

Homma toimii, jos johtamisen roolit on tehty näkyviksi. Ongelmia tulee, jos muodollinen johtaja kokee henkisen johtajan kilpailijakseen tai jos henkinen johtaja väärinkäyttää saamaansa luottamusta.

Entä voiko henkistä johtajuutta oppia? Ilman muuta. Se edellyttää roolimallien tunnistamista, reflektiivistä mieltä, halua kohdata itsensä rehellisesti, kykyä ottaa vastaan palautetta ja kokeilla uutta sekä ennen kaikkea harjoittelua. Ja nöyryyttä. Mentori, coach tai uskottu ystävä on aina hyvä apu.

Haluatko kasvattaa johtajuusvalmiuksiasi? Lataa vaikka oppaamme Miten toimit valmentavana esimiehenä?

 

Tilaa blogimme