Muistakaa ihmeessä, mitkä ovat arvonne!
"Meillä ei millään muulla ole väliä kuin rahalla. Paljonko joku maksaa? Paljonko sillä säästetään? Mistä saadaan enemmän tehoja irti?” Ystäväni kertoi tarinaansa. Samaa olin kuullut hänen kollegaltaan. ”Meillä vaan kohelletaan. Kaikki pelkäävät työnsä puolesta ja varmistelevat omia etujaan."
Jäimme pohtimaan, oliko ystäväni työnantaja, kansainvälinen monialayritys tekemässä enronit, ajautumassa tielle, jolla johtajat kadottavat käsityksen siitä, mille arvoille firma on aikoinaan perustettu ja rakennettu, samalla kun väki palaa loppuun.
Arvoilla on merkitystä. Tietoisuus omista ja yhteisön arvoista on erityisen tärkeää nyt kun ihmiskunnan edessä on suorastaan apokalyptisiä uhkakuvia. Huonot skenaariot voivat toteutua silloinkin, kun meillä on vahvat eettiset arvot. Mutta ne toteutuvat pomminvarmasti, jos arvomme rapautuvat vain oman edun ihannoimiseksi. Miten suunnistamme tässä tilanteessa?
Arjen elämässä edessämme on kaksi vaihtoehtoa:
1. Voimme hortoilla sokkona, yrittää sännätä sumussa, reagoida jokaiseen risahdukseen ja vilkuilla ympärillemme hermostuneesti kuin torilla kävelevä pulu. Jokainen pitää huolen siitä, ettei polta omaa takamustaan. Sitten ihmetellään porukalla, ”miksei meillä yhteistyö suju”.
tai
2. Voimme tunnistaa, mistä arvoista pidämme kiinni kaikissa olosuhteissa ja mikä on toimintamme punainen lanka. Arvot eivät aina ole namupaloja. Joskus niistä aiheutuu vaivaa ja joudutaan luopumaan jostain kivasta.
Väitän, että jälkimmäinen vaihtoehto on noista kahdesta ääripäästä valovuoden verran parempi. Terrorismin, väkivallan ja välinpitämättömyyden hämmentämässä maailmassa on yhä tärkeämpää pitää mielessä, mille arvoille perustamme elämämme ja toimintamme.
Miksi siis arvot? Vahva arvopohja kasvattaa itseluottamusta, antaa rohkeutta, linjakkuutta ja uskottavuutta. Arvot ovat kuin lippu, joka nostetaan salkoon joka päivä. Ne antavat meille tunteen siitä, että olemme osa jotain arvokasta. Ne muistuttavat meitä siitä, minkä puolesta elämme ja toimimme. Jos päätöksemme perustuu pelkkään laskelmointiin, eksymme ennen pitkää. Jos meillä on tunnistettavat ja selkeästi tiedostetut arvot, meillä on varasto kestävän menestyksen eväitä. Teemme päätöksiä jämäkämmin, johdonmukaisemmin ja nopeammin. Kaikkea ei tarvitse pähkäillä sattumanvaraisesti muuttuvien yksityiskohtien valossa.
Arvo-ohjautuvuus ei poista jatkuvaa tarvetta ymmärtää ympäristön muutosta. Se ei myöskään korvaa tiedon keräämistä, järjen käyttöä ja tarkkaa pelisilmää. Arvot auttavat meitä näkemään pitemmälle ja suunnistamaan silloinkin, kun saamamme tieto on ristiriitaista ja vaikeasti tulkittavissa.
Omia arvoja voi etsiä esimerkiksi ristikuulustelemalla itseään tyyliin ”miten valitsisin siinä tai siinä tilanteessa”. Tai kuuntelemalla muuten itseään.
Mitä kaoottisempi on maailma sitä tärkeämpää on tunnistaa, mikä minulle, meille, lopulta on tärkeintä. Sen voimme päättää vain me itse, ei kukaan muu meidän puolestamme. On aika kaivaa esille se, mikä sai sinut aikoinaan liikkeelle, kun lähdit suuntaamaan kohti työelämää. Tai mikä innoitti teidän firmanne perustajia, kun he kokeilivat, suunnittelivat, markkinoivat ja ottivat riskejä. Mistä haluatte pitää kiinni, tapahtui mitä tapahtui? Kaikki ei ole kaupan.
15 vuotta sitten sain kollegani Lari Junkkarin kanssa Pro Oeconomia -palkinnon kirjastamme Yrityksen arvot ja etiikka. Vuonna 2000 kirjan teema nousi vahvasti organisaatioiden agendalle. Teema on nyt vielä ajankohtaisempi kuin silloin.
Tapio Aaltonen
Novetos Oy